Een succesvolle zoektocht naar de juiste kandidaat voor een vacature begint uiteraard met een zorgvuldig opgesteld functieprofiel. Maar ook voor werknemers die al bij u in dienst zijn, geeft een goed profiel – waarin u de inhoud van de functie, gewenste kennis en verantwoordelijkheden benoemt – richting en duidelijkheid.

Wat is een goed functieprofiel?
Een heldere tekst die inzichtelijk is voor alle betrokkenen stelt medewerkers in staat hun verantwoordelijkheid te nemen en helpt discussies voorkomen. Ook voor u als werkgever zijn functieprofielen buitengewoon nuttig, omdat u eraan gehouden kunt worden duidelijkheid over de inhoud van een functie te verschaffen.

Bij Kijk op Zaken zien we nog te vaak dat functieprofielen van internet worden geplukt. Maar een goed functieprofiel moet natuurlijk naadloos aansluiten op de missie, visie en kernwaarden van uw organisatie. U kunt er bijvoorbeeld bewust voor kiezen om niet de taken, maar juist de resultaatgebieden vast te leggen in het profiel en daarmee eigen initiatief te stimuleren. Ook kunt u een koppeling maken tussen de functie en gewenste competenties of rollen beschrijven in plaats van functies, omdat die flexibiliteit beter bij uw organisatie past.

Een zorgvuldig opgesteld functieprofiel helpt bij werving en selectie van succesvolle nieuwe medewerkers én is een goede basis voor uw beleid in de HR-cyclus van functioneren, ontwikkelen en beoordelen. Ook helpt het u gericht met medewerkers van gedachten te wisselen over zaken die er werkelijk toe doen. Het goed beschrijven van een functie of rol levert dus meer op dan u misschien denkt.

Hoe kan Kijk op Zaken u verder helpen?

Adviseurs van Kijk op Zaken kunnen een coachende of ondersteunende rol spelen bij het opstellen van (nieuwe) functieprofielen. Indien gewenst kunnen wij u ook het hele traject uit handen nemen.

Meer diensten

Ontdek hoe Kijk op Zaken u ook kan ondersteunen op het gebied van:

HR Advies

Goed HR-advies helpt uw organisatie én uw medewerkers vooruit.

Lees verder

Cultuurverandering

Om de bedrijfscultuur positief te ontwikkelen, moeten mensen binnen de organisatie ook een positieve ontwikkeling doormaken. Dat is geen standaard trucje, maar een intensief traject. Een flinke inspanning, maar ook een flink resultaat.

Lees verder

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is de mate waarin medewerkers productief, gemotiveerd en gezond willen en kunnen blijven werken, zowel binnen en/of buiten uw organisatie. De nadruk ligt daarbij wat ons betreft op medewerkers die zelf verantwoordelijkheid nemen en die hierin worden gefaciliteerd door u als werkgever. Zo behoudt u goede mensen voor de lange termijn: medewerkers die begrijpen wat er nu nodig is om ook over een aantal jaren nog van toegevoegde waarde te zijn.

Lees verder

Teambuilding

Wanneer teamleden hun inbreng durven leveren, zich veilig voelen en er onderling respect is, komt dit de samenwerking binnen teams ten goede. Dat begrijpt vrijwel iedereen. Het leidt niet alleen tot betere resultaten, maar ook tot veel meer werkplezier en verbondenheid. Zo functioneert een team zoals bedoeld: in zijn geheel is het tot meer in staat dan alle individuen afzonderlijk.

Lees verder

Functie- of rolbeschrijvingen

Een succesvolle zoektocht naar de juiste kandidaat voor een vacature begint uiteraard met een zorgvuldig opgesteld functieprofiel. Maar ook voor werknemers die al bij u in dienst zijn, geeft een goed profiel – waarin u de inhoud van de functie, gewenste kennis en verantwoordelijkheden benoemt – richting en duidelijkheid.

Lees verder

Lerende organisatie

Dat de wereld om ons heen steeds sneller verandert, is een feit. Voor organisaties zijn onderwerpen als aanpassingsvermogen, wendbaarheid, creativiteit, agile werken en ondernemerschap noodzakelijk om snel en soepel op die ontwikkelingen in te spelen. Het is een strategische keuze om leren en ontwikkelen centraal te stellen binnen uw bedrijf en om dat onderdeel te maken van uw bedrijfscultuur.

Lees verder